DOGODKI

Zahvalna maša ob 25-letnici stega Črnomelj 1

16. februar 2017, župnijska cerkev svetega Petra, Črnomelj

16. februar 1992 je bil pomemben dan za naš steg. Takrat sta prva belokranjska skavta, Janja Kramarič in Boštjan Prijanovič, obljubila skavtsko obljubo. Skavtska obljuba je prelomnica v življenju vsakega skavta, trenutek, ko se vsak posameznik zavestno odloči, da se bo z božjo pomočjo prizadeval služiti Bogu in domovini, pomagati svojemu bližnjemu ter vestno izpolnjevati skavtske zakone. 

Na stegovem srečanju nas je najprej časovni stroj, ki nas spremlja že od začetka skavtskega leta zoper pomotoma odpeljal, namesto v sedanjost v obdobje viteštva. Tam smo spoznali kralja, kraljico in kar nekaj vitezov, ki so nam v dramski igri pokazali, da včasih ni pomembna samo moč, ampak veliko več štejejo vrednote kot so požrtvovalnost, sodelovanje in pomoč drugim. Zatem smo se razdelili po starostnih skupinah in se ob igri ter različnih dejavnostih pogovarjali o naši skavtski obljubi, o vitezih ter različnih vrednotah, v katere verjamemo.

Sledil je najpomembnejši dogodek, na katerega smo se pripravljali kar dolgo časa – sveta maša. Pri maši smo sodelovali, verjetno najbolj opazna »sprememba« naših skavtskih maš pa je bilo sodelovanje skavtskega benda, ki ga sestavljajo klanovci in voditelj našega stega ter petje pevskega zbora, ki so zares popestrili sveto mašo. Pri maši smo obnovili naše skavtske obljube in se zahvalili vsem, ki so prepletli svojo pot s skavtsko potjo našega stega. Po maši je sledila še pogostitev, razšli pa smo se z mislijo, da praznovanja še ni konec, saj se kmalu zberemo v še večjem številu na prireditvi, ki bo 31. 3. 2017 v Kulturnem domu Črnomelj.

 

Prireditev ob 25-letnici stega Črnomelj 1

31. marec 2017, kulturni dom Črnomelj

Na prireditvi so se s svojimi točkami predstavile vse skupine skavtov stega Črnomelj 1, prireditev so v sklopu dramske igre na temo »Noč na taboru« povezovali skavtski voditelji, posebej pa so nastopili tudi plesalec Brin Jugovič, pianist Blaž Pavlakovič, duet Manca Lovrin in Žan Majcen ter skavtski pevski zbor in bend. Prireditev so dodatno popestrili Dominik Sky, Martina Mravinec in Gašper Mihelič. Nekateri bivši voditelji (Boštjan Prijanovič, Ilija Vuk in Sabina Plut) ter duhovni asistent Peter Kokotec so v znak zahvale za posebne zasluge pri delovanju stega prejeli plakete stega.

Dvorana je bila polna obiskovalcev, med katerimi so bili tudi županja Mojca Čemas Stjepanovič, županja občine Črnomelj, Polona Kambič, županja občine Semič, Štefan Misja, podžupan občine Črnomelj, msgr. Andrej Glavan, novomeški škof, Tjaša Sušin, predstavnica izvršnega odbora Združenja slovenskih katoliških skavtinj in skavtov, predstavniki belokranjskih mladinskih organizacij (KBŠ, MC Bit), belokranjski duhovniki, bivši skavti, skavti iz drugih slovenskih stegov, starši in ostali obiskovalci.