Zimovanje Klana Luksuznih kroal

Na dan zaljubljencev, v petek, 14. 2. 2014, smo se skavti klana Luksuznih kroal odpravili na zimovanje v vasico Kapele, ki leži nedaleč od Brežic, blizu Hrvaške meje in je obdana z naravo.

Na dan zaljubljencev, v petek, 14. 2. 2014, smo se skavti klana Luksuznih kroal odpravili na zimovanje v vasico Kapele, ki leži nedaleč od Brežic, blizu Hrvaške meje in je obdana z naravo.

Pot nas je vodila čez Novo mesto, Brežice, Dobovo, kjer je skočil z vlaka in se nam pridružil še zadnji klanovec, do kraja Mali Obrež. Tu pa se je začelo! Voditelji so nas zapustili in se odpeljali naprej, nam pa je bilo naročeno, naj s pomočjo navodil v kuvertah, sami pridemo do kraja zimovanja. Zgodba nas je popeljala v prazgodovino, kjer so jamski ljudje zaradi naravnih nesreč izgubili svojo jamo in bili tako primorani poiskati novo. Mi smo se poistovetili z njimi in se tako podali na pot – naš cilj je bil poiskati novo jamo. Med potjo smo se veliko pogovarjali, smejali, prepevali, pa tudi razmišljali v tišini in poslušali naravo. Tako smo končno prispeli do cilja, naše nove jame, župnišča v Kapelah.
Tamkajšnji jamski ljudje so nas sprejeli odprtih rok, mi pa smo se namestili, si ogledali naše novo bivališče in se odpravili na večerjo, ki jo je pripravila naša izvrstna tehnična pomočnica Nika, tudi bivša klanovodkinja našega klana.
Po večerji pa je sledila aktivnosti, ki je pri skavtih nebi pričakovala – ogled filma! V stilu celotnega zimovanja smo si ogledali risanko Krudovi.
Po filmu smo se pogovarjali o njegovi vsebini ter glavnih junakih in se po osebnostnih značilnostih članov družine odločili, kateri lik nas najbolj opiše. Zanimivo debato smo zaključili z molitvijo in se odpravili v »prostore za drnjohanje«, se zavili v spalne vreče in zaspali v pričakovanju novega dne.

Naslednji dan smo se zbudili s pomočjo telovadbe in izvrstnega zajtrka, po tem pa je sledila aktivnost, ki je ne bomo pozabili – velika igra! Odpravili smo se v gozd izven vasi in se najprej malce pomučili, ko smo morali prečkati močvirnat potoček ter priti do kraja velike igre.
V igrah smo se pomerili v različnih spretnostih – od sekanja in žaganja dreves, postavljanja strašila, orientacije in merjenje azimuta, dobrega opazovanja okolice in moči ter skavtskih spretnosti kot so vozli in izdelovanje lestev.
Na koncu smo dobili zmagovalno ekipo, dve poraženi ekipi pa sta za kazen morali pomagati pri kuhanju kosila in pomivanju posode po kosilu.
Po igri se je skupina za kuhanje lotila priprave kosila, ostali pa smo se odpravili na raziskovanje okolice. V močvirnatem okolju smo opazovali naravo in živali, se povzpeli na dve lovski opazovalnici, se preizkusili v geocachingu, a brez večjih uspehov.
Po kosilu pa so sledile priprave za najpomembnejši del zimovanja. Sedem novih klanovcev je čakal sprejem v klan. V puščavi smo imeli veliko časa za razmislek, naša naloga pa je bila, da napišemo prošnjo za sprejem v klan. Ta čas pa so stari klanovci načrtovali naš sprejem.
Najprej je sledila sveta maša, kjer je kaplan Tomaž blagoslovil naše kroje.
Nato smo se odpravili na slavnostno večerjo (hrenovkee), po večerji pa je šlo zares! Stari klanovci so nam novim zavezali oči in nas privedli do kraja sprejema. V soju svečk so nas pričakali voditelji in ostali klanovci. Najprej smo prebrali svoje prošnje, nato pa so nam naložili še nekaj nalog.
Sledilo je še slovesno branje listine klana, katero smo s svojim podpisom potrdili tudi mi. Večer smo zaključili z zabavnim večerom, kjer smo se ob igranju raznih iger predvsem zelo nasmejali. Po dolgem dnevu pa smo se utrujeni, a zadovoljni odpravili spat.

V nedeljo smo se po zajtrku najprej odpravili k sveti maši, kjer smo se pridružili krajanom in jim s svojim sodelovanjem pomagali oblikovati tokratno sveto mašo. Sledilo je slastno kosilo, po njem pa se je naše bivanje v jami zaključilo. Življenje v jamski skupnosti nam je dalo veliko novih izkušenj na skavtski poti. Veseli in zadovoljni smo se odpeljali nazaj proti Beli krajini v gasilskem kombiju, ki so nam ga prijazno posodili semiški gaslici. Hvala!

Bi–Pi!

Maša Vraničar

Objavljeno v NOVICE, KLAN
Galerija slik

Komentarji Ta objava ima 0 komentarjev. Komentarji so vidni le prijavljenim uporabnikom.